Hup Holland Hup Trek 't Beessie geen Pantoffels aan
Hup Holland Hup Laat je uit het Veld niet slaan
Want een Leeuw op Voetbalschoenen Kan de hele Wereld aan.’
Wie kent dit voetballied nou niet! Bij voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal schalt het overal weer door de straten. Miljoenen mensen doen tijdens EK’s en WK’s mee aan de zogenaamde “oranjegekte”. Zelfs degenen die normaal gesproken niet van voetbal houden doen aan deze hype mee. Mensen door het hele land verenigen zich, vaak wild uitgedost, om gezamenlijk voetbal te kijken en het nationale team met veel plezier aan te moedigen. De straten worden versierd en allerlei attributen met de Nederlandse leeuw erop afgebeeld vliegen weer de winkels uit. Sommige mensen hijsen zich zelfs in een oranje leeuwenpak. En dit allemaal met de achterliggende gedachte: “samen staan we sterk, als 1 achter oranje.”
Het symbool de Nederlandse leeuw stamt al uit de 12e eeuw. Grappig genoeg liggen de roots ervan in het land van onze voetbalvijand Duitsland. In het graafschap Nassau om precies te zijn, waar het Nederlandse koningshuis vandaan komt. Vanaf de 12e eeuw gebruikten de voorouders van Beatrix een staande gouden leeuw als familiewapen.
In dit wapen draagt de leeuw een zwaard en een bundel pijlen in zijn opgeheven klauwen. Het zwaard staat voor kracht en eenheid, de 7 pijlen staan elk voor één van de 7 Provinciën uit de tijd van de Republiek. Hoewel iedere pijl afzonderlijk zwak en breekbaar is, kunnen de pijlen samen een grote kracht vormen; veiligheid is met andere woorden gelegen in samenwerking en lotsverbondenheid.
Tot op heden is de leeuw, soms mét en soms zonder zwaard en pijlen, het nationale symbool van Nederland. Het is een symbool van kracht, eenheid, bescherming en overwinning.
Een symbool uit de oudheid dat tegenwoordig tijdens de oranjegekte nog op zoveel leuke en steeds nieuwe manieren gebruikt wordt! Dat is toch cool of niet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten