woensdag

Drinkontbijt


Tegenwoordig slaan mensen vaker het ontbijt over door bijvoorbeeld tijdnood. Er zijn vele bedrijven geweest die dit concept hebben gebruikt om hier een product aan te haken. De trend die uit dit concept is voortgekomen zijn de zogenaamde drinkontbijten.
Dit trend-fenomeen past niet bij mij. Van kleins af aan heb ik van mijn ouders en op school meegekregen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het is de energiebron voor het begin van de dag. Ik ontbijt dan ook het liefst met een boterham of cornflakes en iets te drinken erbij. Om in plaats hiervan alleen snel een drinkontbijt te nuttigen geeft mij niet het idee dat ik écht ontbeten heb. Ik blijf dan ook ontbijten op de manier zoals ik dat altijd gedaan heb en doe niet mee aan de trend van drinkontbijten.
           

Week van de Smaak


Culinair Fraeylema 2010

Culinair Fraeylema is één van de activiteiten die tijdens de Week van de Smaak plaatsvinden. Het is een uniek evenement waarbij allerlei aspecten van het koken en de feestelijk gedekte tafel worden belicht.

Zo is er een groot aantal standhouders aanwezig met een gevarieerd assortiment aan artikelen. Je kunt hierbij denken aan kazen, wijnen, kruiden, taarten en delicatessen uit verschillende landen. Maar ook "non-food"producten zoals kookgereedschap, glas- en servieswerk, bloemen en kookboeken worden aangeboden. Ook worden er vele demonstraties door koks en standhouders gegeven, waardoor de bezoekers volop in de gelegenheid zijn te smullen.
Kortom: een zeer gevarieerd, boeiend en smakelijk programma, georganiseerd op een schitterende locatie.
Tevens zal de opbrengst Culinair Fraeylema 2010 ten goede komen aan het goede doel “Fight for Sight” die zich inzet voor blinden en slechtzienden.

Door het brede assortiment aan artikelen, “non-food”producten en demonstraties bereikt deze activiteit zowel jongeren als ouderen die hier interesse in hebben, en heeft het dus een hele brede doelgroep. Tegenwoordig is er in Nederland ook een grote verscheidenheid aan restaurants, die alleen maar groter en populairder onder de bevolking wordt. Denk hierbij aan een chinees, Italiaans, Mexicaans, Indiaas, Aziatisch, Indonesisch, Thais, biologisch restaurant etc. Doordat deze activiteit ook delicatessen uit verschillende landen aanbiedt, doet het dus mee aan de trend van tegenwoordig. Ze laten het publiek op deze wijze kennis maken met nieuwe smaken. Het feit dat de opbrengst van de activiteit aan een goed doel geschonken wordt, triggert ook mensen om er aan deel te nemen.
Deze activiteit heeft naar mijn idee voor ieder wat wils en een redelijk hoog trendgehalte, waardoor deze actie dus zeker zou kunnen slagen!

http://www.culinair-fraeylema.nl/

maandag

Een cool symbool: Onze eigen leeuw van Oranje!

‘Hup Holland Hup Laat de Leeuw niet in z'n Hempie staan
 Hup Holland Hup Trek 't Beessie geen Pantoffels aan
 Hup Holland Hup Laat je uit het Veld niet slaan
 Want een Leeuw op Voetbalschoenen Kan de hele Wereld aan.’
 
(Hup Holland Hup- Jan de Cler ca. 1947)

Wie kent dit voetballied nou niet! Bij voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal schalt het overal weer door de straten. Miljoenen mensen doen tijdens EK’s en WK’s mee aan de zogenaamde “oranjegekte”. Zelfs degenen die normaal gesproken niet van voetbal houden doen aan deze hype mee. Mensen door het hele land verenigen zich, vaak wild uitgedost, om gezamenlijk voetbal te kijken en het nationale team met veel plezier aan te moedigen. De straten worden versierd en allerlei attributen met de Nederlandse leeuw erop afgebeeld vliegen weer de winkels uit. Sommige mensen hijsen zich zelfs in een oranje leeuwenpak. En dit allemaal met de achterliggende gedachte: “samen staan we sterk, als 1 achter oranje.”

Het symbool de Nederlandse leeuw stamt al uit de 12e eeuw. Grappig genoeg liggen de roots ervan in het land van onze voetbalvijand Duitsland. In het graafschap Nassau om precies te zijn, waar het Nederlandse koningshuis vandaan komt. Vanaf de 12e eeuw gebruikten de voorouders van Beatrix een staande gouden leeuw als familiewapen.
In dit wapen draagt de leeuw een zwaard en een bundel pijlen in zijn opgeheven klauwen. Het zwaard staat voor kracht en eenheid, de 7 pijlen staan elk voor één van de 7 Provinciën uit de tijd van de Republiek. Hoewel iedere pijl afzonderlijk zwak en breekbaar is, kunnen de pijlen samen een grote kracht vormen; veiligheid is met andere woorden gelegen in samenwerking en lotsverbondenheid.

Tot op heden is de leeuw, soms mét en soms zonder zwaard en pijlen, het nationale symbool van Nederland. Het is een symbool van kracht, eenheid, bescherming en overwinning.
Een symbool uit de oudheid dat tegenwoordig tijdens de oranjegekte nog op zoveel leuke en steeds nieuwe manieren gebruikt wordt! Dat is toch cool of niet!